Description
NAMENA PROIZVODA: Sumpovin (Sumporasta kiselina 5-6%) koristi se da zaštiti širu/kljuk/vino od oksidacije. Kada se doda tokom prerade, utiče na neutralizaciju prirodnih vinskih kvasaca čime priprema podlogu za primenu selekcionisanih vinskih kvasaca. Kada je na temperaturi ispod 15°C bolji je od vinobrana jer ne sadrži kalijum koji daje vinu prilikom degustacije slatkasto-gorkast ostatak na korenu jezika. Na temperaturi većoj od 15°C sumpor iz Sumpovina prelazi u gasovito stanje pa ga treba čuvati na hladnom ili korigovati doziranje shodno razlici u temperaturi). Kada se dozira 1 litar Sumpovina na 100 litara vode služi za mokru konzervaciju drvenih buradi i drugih posuda za vino. Burići i bačve tako naliveni mogu stajati sterilni i naliveni sve do ponovne upotrebe. Pre upotrebe ih ne treba prati vodom već samo isprazniti od rastvora, ocediti par sati i naliti širom ili vinom.
EFEKAT NA VINO: Štiti širu i vino od oksidacije. Neutrališe prirodne/divlje kvasce i bakterije. Pomaže rastvorljivost polifenola.
DOZIRANJE: Prema preporuci enologa. Uobičajena doza je 0,05-0,10 l/hl (može i 0,20 i više l/hl) na početku prerade zavisno od procene faktora rizika kao što su: zdravlje i zrelost grožđa, higijenski opšti uslovi, aeracija tokom alkoholne fermentacije, itd. Po 0,05 l/hl pre pretakanja kao zaštita vina tokom pretoka i 0,05 l/hl posle pretakanja kao zaštita vina u mirovanju. Takođe, poželjno je u prva dva-tri meseca odležavanja vina dodavati po 0,05 l/hl svakih mesec dana radi pouzdane zaštite vina. Samo slobodni sumpor štiti vino. Veće doze se vezuju u vinu, a procenat slobodnog sumpora opada vremenom pa ga je zato bolje dodavati više puta po malo nego manje puta po mnogo…
NAPOMENA: 10 g vinobrana jednako je 1 decilitar Sumpovina. Sva doziranja koja su data za vinobran važe i za Sumpovin u odnosu 10 grama vinobrana jednako 1 decilitar Sumpovina.
UPUTSTVO ZA UPOTREBU:Sumpovin sipati direktno u vino.Nije potrebno mešati.
Proizvodi: Inovet, Varaždin, Hrvatska
Uvoznik za Republiku Srbiju: Enovitis doo, Topola, Srbija.