Description
Oblast primene:
Sumporne trake se koriste za vina koja se proizvode u vinarijama.
Zidovi podruma i vazduh moraju biti sterilisani.
Prazna burad se obrađuje sumporom.
Sumpor odlaže fermentaciju kratko vreme tako što ubija štetne mikroorganizme u vinu.
Sumpor iz trake sagorevanjem gradi sumpor(IV)-oksid koji je antiseptik i antioksidans, koji zatim prelazi u sumpornu kiselinu.
Uputstvo za rad:
Za slabo sumporenje za 100L vina preporučena doza je 1/3 sumporne trake
Za srednje jako sumporenje za 100L vina preporučena doza je 1 sumporna traka
Za vrlo jako sumporenje za 100L vina preporučena doza su 2 sumporne trake
Pravilnikom o vinu, maksimalno dozvoljena količina je 40 mg/l SO2 , mada se u praksi ne preporučuje više od 30mg/l zato što
umanjuje miris sorte i buke.
Svaka traka sadrži nanos sumpora od 4g
Upaliti vrh trake i žicom zakačiti u praznom buretu.
Bure zatvoriti čepom.
Nakon 24h izvući izgorelu traku oprezno da ostane u jednom komadu.
Ako sumporna traka nije izgorela ponoviti postupak.
Mere prevencije:
Postupak sumporisanja vršiti u izolovanoj i dobro provetrenoj prostoriji.