Description
Zemljani lonac ili grne je posuda koja se u davnim vremenima koristila za kuvanje na ognjištu.
Danas možete osetiti duh tog vremena kuvanjem kupusa, pasulja, ali i drugih kuvanih jela na savremeniji način.
Zemljani lonac je pogodan za upotrebu na električnim šporetima, šporetima na drva, kako na ringli, tako i u rerni, dok je kod šporeta na plin i indukcionim šporetima potrebna metalna ploča koja se stavi ispod lonca.
Bitno je samo da ringla bude veća od dna zemljanog lonca kako bi se mogao zagrejati.
Ipak, najbolji ukus jela ćete postići kuvanjem na tradicionalan način, na žaru.
Kako bi zemljani lonac bio spreman za kuvanje pročitajte uputsvo za prvu upotrebu.
Ne zaboravite da zemljani lonac ne smete naglo zagrevati, koristite drvenu dasku za njegovo odlaganje.
Perite ga vodom bez deterdženta i sunđerom koji ste namenili za tu svrhu.
Ručna izrada Grnčarija Zlakusa
Materijal: glina i kalcit
Zapremina: 3L