Radič Verona seme 1g - 10kom. FLORIS
Leírás
Radič, povrće crvenih listova sa belim žilama, nije čest gost na našim trpezama, a na našim prostorima gaji se na malim površinama.
Odličan je svež ili grilovan za pripremu salata i poseban značaj ima u ishrani dijabetičara.
Uzastopnim sejanjem od marta do avgusta celo leto su pogodni za konzumaciju sveže zeleni listovi.
U jesen listovi pocrvene, a u kasnu jesen i u proleće formiraju glavice crvene boje blago gorkog ukusa.
Lisnati radič, koji se gaji zbog listova koji mogu biti zeleni, crveni i ljubičasti (lisnata forma i glavati – glavičasti radič).
Može da se gaji iz rasada ili direktnom setvom.
Setva se obavlja na gredice sa razmakom međurednim od 10-15 cm ili rasporediti 3-10 gr semena po metru kvadratnom.
Dubina setve 0,5-1 cm nakon setve poželjno blago valjanje.
Rana prolećna setva obavlja se februar-mart, lisnu rozetu formira za 25-40 dana sa listovima 5-7 cm koji se koriste u ishrani.
Letnja setva obavlja se jun-jul u redove 30-50×15-30 cm.
Radič gajen iz rasada najčešće se seje u etapama što omogućuje kontinuirano pristizanje za tržište od aprila do juna.
Rasađuje se u fazi 3-4 lista (maj-jul) a bere se od jula do decembra.
Mere nege, ako je iz semena, proređivanje u fazi 3-4 lista, kultiviranja najčešće dva i redovno zalivanje na svakih 5-7 dana sa 20-30 mm vode.
Odlične rezultate daju folijarne prihrane koje treba izvoditi zajedno sa zaštitom.
U toku vegetacije se izvode 2-3 berbe (odsecanjem ili košenjem listova).
Nakon košenja obavezna je prihrana i zalivanje.
Lisnati radič pristiže za berbu za 60-80 dana a prinosi se kreću od 15-30 t/ha.
Kod radiča osim lisnatog varijeteta postoji i korenasti.