Descrizione
Namenjen je za bistrenje i proteinsku stabilizaciju belih i roze vina tokom alkoholne fermentacije i finalizacije vina.
Vina razlivena u boce često su sklona mućenju, koje se javlja usled prelaska termolabilnih belančevina u nerastvorljivo stanje.
Ukoliko se šira tretira bentonitom, u velikoj meri se uklanjaju belančevinaste materije i vino se brže bistri.
Međutim, deo belančevinastih materija prelazi u vino, a jedan deo se oslobađa iz ćelija vinskog kvasca.
Stoga je neophodno vršiti bistrenje vina pre razlivanja u boce, ukoliko su one namenjene dužem čuvanju.
Fine čestice montmorilonita u Bentostabu poseduju moć izuzetne absorpcije koloida.
Bentostab osigurava proteinsku stabilnost i povećava potencijal vina za hladnu stabilizaciju.
PRIMENA:
U odgovarajuću količinu bentonita postepeno uz mešanje dodati 20 puta više hladne vode.
Ostaviti da stoji 6 do 12 sati, odliti višak vode pa sipati u vino uz mešanje i pretatakanje.
DOZIRANJE:
30 - 100 g/hL kada je u pitanju šira
10 - 70 g/hL za vino
Poželjno je uraditi testove radi određivanja potrebne doze.