Описание
NAMENA PROIZVODA: Vinobran se koristi da zaštiti širu/kljuk/vino od oksidacije. U širi/kljuku kada se doda tokom prerade, utiče na neutralizaciju prirodnih vinskih kvasaca čime priprema podlogu za primenu selekcionisanih vinskih kvasaca. Vinobran (kalijum-meta-bisulfat (E224)) sadrži 52-55% raspoloživog sumpor dioksida.
EFEKAT NA VINO: Štiti širu i vino od oksidacije. Neutrališe prirodne/divlje kvasce i bakterije. Pomaže rastvorljivost polifenola.
DOZIRANJE: Prema preporuci enologa. Uobičajena doza je 5-10 g/hl (može i 20 i više g/hl) na početku prerade zavisno od procene faktora rizika kao što su: zdravlje i zrelost grožđa, higijenski opšti uslovi, rizici tokom alkoholne fermentacije, itd. Po 5 g/hl pre pretakanja kao zaštita vina tokom pretoka i 5 g/hl posle pretakanja kao zaštita vina u mirovanju. Takođe, poželjno je u prva dva-tri meseca odležavanja vina dodavati po 5 g/hl svakih mesec dana radi pouzdane zaštite vina, zato što samo slobodni vinobran štiti vino. Veće doze se vezuju u vinu, a procenat slobodnog vinobrana opada vremenom pa ga je zato bolje dodavati više puta po malo nego manje puta po mnogo…
UPUTSTVO ZA UPOTREBU: Vinobran razmutiti u vodi, širi, vinu u odnosu 40% vinobrana, 60% tečnosti i sve skupa dobro umešati u vino.