Descrizione
NAMENA PROIZVODA: Šampanjska selekcija za primarnu i sekundarnu fermentaciju penušavih vina. Neki ga smatraju najboljim kvascem za voćne rakije.
EFEKAT NA VINO: DV10 ima snažnu fermentnu kinetiku i u ekstremnim temperaturnim uslovima i relativno male zahteve za hranom. Čuven je po svojim sposobnostima da bude aktivan pod stresnim okolnostima niskog pH, visokog ukupnog SO2 i niskih temperatura. Proizvodi malo pene i isparljivih kiselina. DV10 se smatra za kvasac koji ističe sortne varijetete. Odličan je za vina od jabuke i drugog voća. Robustan je, jak, radi i na niskim temperaturama. To je kvasac koji proizvodi minimalnu količinu aldehida koji nisu poželjni u rakijama, ne proizvodi SO2 u toku fermentacije što je takođe jako bitno jer ne prenosi SO2 u destilat. Fermentacije su čiste, ne prizvodi veliku količinu estera koji pokrivaju sortni karakter voća što je od izuzetne važnosti.
DOZIRANJE:25 – 30 g/hl.
Doza se povećava proporcionalno ako su uslovi fermentacije teški ili nisu kontrolisani shodno nameni i proceni tehnologa.
UPUTSTVO ZA UPOTREBU:Kvasac rastvoriti u Go Ferm Protectu prema uputstvu za upotrebu GoFerm Protecta. Ukoliko se ne koristi Go Ferm Protect, onda rastvoriti kvasac uz lagano mešanje u 10 puta više vode od količine kvasca, pri čemu voda treba biti zagrejana na 38°C. Sačekati 15-30 minuta i umešati u širu. Razlika u temperaturi kvasca i šire ne sme biti veća od 10°C. Ako je ova razlika veća ne hladiti kvasac već umlačiti jednu manju količinu vina kao starter uzorak (shodno veličini posude kojom se raspolaže) da bi u njoj otpočela fermentacija. Kasnije, tokom nekoliko časova, dodavati po malo šire dok se kvasac potpuno ne prilagodi, a fermentacija ne uzme maha. Tek zatim sipati sadržaj iz starter uzorka u ostatak šire. Ovo je bitno jer se kvasci koji rade i na nižim temperaturama (kao što je ovaj) najpre moraju razmnožiti u punoj meri na odgovarajućoj temperaturi da bi se posle toga mogli postepeno i oprezno izložiti nižoj temperaturi.
NAPOMENA: Odgovor na pitanje na kojoj temperaturi treba određeni kvasac da obavlja fermentaciju treba potražiti merenjem utroška šećera u širi u periodu od 24 časa. Kada je utrošak šećera na dnevnom nivou 5 do 10% u odnosu na početni sadržaj šećera u širi, znači da se fermentacija obavlja pod pravilno podešenom temperaturom za taj konkretni kvasac.
NAPOMENA:ocena 1-ne preporučuje se
ocena 4-preporučuje se
Proizvodi: Lallemand S.A.S – BLAGNAC Cedex, Francuska
Uvoznik za Republiku Srbiju: Enovitis doo, Topola, Srbija.