Описание
NAMENA PROIZVODA: Kvasac IOC 18-2007 je posebno pogodan za fermentaciju u boci i na niskoj temperaturi kao i za ponovno pokretanje zaglavljene fermentacije. Ovaj soj kvasca proizvodi visokokvalitetna vina, čuvajući i sortu grožđa i terroir. Poznat po proizvodnji penećeg vina tradicionalnom metodom, ovaj kvasac je takođe cenjen za proizvodnju mirnog vina. Dobro se nosi sa teškim uslovima fermentacije (nizak pH i temperatura) a potpuna upotreba šećera je bez nepoželjnih sekundarnih jedinjenja.
EFEKAT NA VINO: Da bi se postigla alkoholna fermentacija, kvasci moraju transformisati svu glukozu i fruktozu u širi. Nažalost, oni pokazuju daleko veći afinitet za glukozu, a ne za fruktozu. Toliko da, sa slabom fermentacijom njihova sposobnost konzumiranja zaostale fruktoze često se stavlja na test. Tokom fermentacije, glavni rezidualni šećer je uglavnom fruktoza koja je postala preteška za fermentaciju. Ne pokazuju svi kvasci isti stepen sklonosti glukozi za razliku od fruktoze. Za neke, razlika u potrošnji između dva šećera je mnogo manja, tj. oni manje zanemaruju fruktozu u korist glukoze.
DOZIRANJE: belo vino: 10 do 20 g / hl, crveno vino: 20 do 25 g / hl
Ponovno pokretanje zaglavljene fermentacije 10 do 20 g / hl
Fermentacija u boci od 10 do 20 g / hl
UPUTSTVO ZA UPOTREBU: Rehidrirajte kvasac u vodi 10 puta većoj od njegove težine na 37 ° C. Ne preporučuje se direktno rehidriranje u širi. Lagano mešajte, a zatim ostavite da se slegne 20 minuta.
Ako je potrebno, prilagodite starter kvasca na temperaturu šire postupnim dodavanjem šire. Razlika u temperaturi između šire za inokulaciju i medijuma za hidrataciju nikada ne sme biti veća od 10 ° C.
Ukupno vreme hidratacije ne sme biti duže od 45 minuta.
Priprema starter kulture kvasca:
Nakon rehidracije, potrebno je kvasac prilagoditi alkoholu i specifičnim uslovima vina (pH,
šećeri, SO2, temperatura itd.). Da biste to uradili, napravite starter za kvasac tokom 12 do 24 sata. Nakon toga mora slediti faza množenja koja traje oko 3 dana. Ova faza u dovoljnoj meri pruža aktivnu početnu kulturu koncentrovanu da bi se postigla sekundarna fermentacija. Pridržavajte se saveta vašeg vinskog savetnika.
Proizvodi: Perdomini-IOC S.p.A, S. Martino Buon Albergo (VR) Italija
Uvoznik za Republiku Srbiju: Enovitis doo, Topola, Srbija.