Description
NAMENA PROIZVODA: Metavinska kiselina je anhidrid vinske kiseline koji se koristi za stabilizaciju vina na soli vinske kiseline, tartarate i time sprečava kristalizaciju u boci. Metavinska kiselina je u obliku praha ili granula, kremasto bele boje, sa specifičnim mirisom. Proizvodi se od striktno biranih sirovina, u jako kontrolisanim uslovima, kako bi se izbegla karamelizacija vinske kiseline čime bi nastala nepovratna jedinjenja. Tako se postiže veoma velika efikasnost i njena dobra rastvorljivost u vodi i vinu bez bojenja. Stepen esterifikacije je 38 do 41.
EFEKAT NA ŠIRU I VINO: Veoma je pogodna za korišćenje kod mladih vina, koja moraju brzo na tržište i koja neće biti skladištena na duži vremenski period. Veoma je bitna temperatura skladištenja vina tretiranih metavinskom kiselinom, jer ukoliko je temperatura preko 20 stepeni, ubrzava se proces esterifikacije i smanjuje efikasnost metavinske kiseline u boci. Odlične rezulate postiže kod belih, roze i crvenih vina. Naročito je efikasna kod mladih vina.
DOZIRANJE: maskimalna doza koja je dozvoljena je 10g/100 litara vina.
UPUTSTVO ZA UPOTREBU: Rastvoriti u hladnoj vodi u odnosu 1:10, dobro promešati i ravnomerno dodati u vino. Ponekad, zbog visokog indeksa esterifikacije dođe do zamućenja vina, ali to zamućenje nije trajno i traje samo nekoliko dana. Dodaje se u vina koja su već spremna za bocu i koja su potpuno bistra. Jako je bitno da se doda minimum 12 sati pre filtriranja, kako bi mogla da odreaguje i lepo se rastvori u vinu.
Proizvodi: Perdomini-IOC S.p.A, S. Martino Buon Albergo (VR) Italija