Description
NAMENA PROIZVODA: Kombinovani kalcijumski-natrijumski bentonit visoke čistoće u vidu finog praha namijenjen za intenzivno bistrenje i stabilizacijsku absorpciju proteina u vinu. Sadrži izuzetno visoki sadržaja aktivnog minerala montmorilonita 88-92%, izuzetno nizak sadržaj rastvorljivog Fe 0,015% i čvrstih materija ispod 1%.
EFEKAT NA KVASAC I VINO: Bistri i stabilizuje vino na proteinsku nestabilnost, čuva čulna svojstva vina, daje malo kompaktnog taloga.
DOZIRANJE: 30 – 150 g/hl.
Preporučuju se probe na manjoj količini šire/vina pre određivanja prave doze.
UPUTSTVO ZA UPOTREBU: Odmerenu količinu bentonita rastvoriti u 7 do 10 puta više destilovane ili obične vode zagrejane na 40-50°C (može i u hladnoj) i ostaviti da odstoji 4-6, najbolje 12 časova. Pre dodavanju u širu ili vino smešu treba ponovo dobro promešati, može se dodati nešto šire ili vina koje se bistri i sve dobro sjediniti sa vinom mešanjem. Posle toga postupiti po iskustvu ili preporukama enologa. Po završenom bistrenju koje može trajati kraće ili duže, neophodan je pretok vina i odstranjivanje taloga.
Proizvodi: Bentoproduct, Bosna i Hercegovina
Uvoznik za Republiku Srbiju: Enovitis doo, Topola, Srbija.