Description
NAMENA PROIZVODA: NO OX prevashodno leči posledice oksidacije (koristi se inače i u preventivne svrhe) i pozitivno utiče na dobar ukus i celukupnu organoleptiku vina. Razvijen je naročito zbog svojih anti-oksidantskih svojstava u širi i vinu. Primenjuje se u širi koja ima tendenciju ka oksidaciji (kod oštećenog ili obolelog grožđa, izloženost vazduhu…) ili za oksidisala vina. Alternativa je kazeinu, prvi anti alergen, biorazgradiva kompozicija koja ne sadrži sastojke životinjskog niti veštačkog porekla. NO OX je “tehnološki pomoćnik“ koga čine polisaharidi biljnog porekla (nus produkti hitina polimera derivata glukoze) i bentonita koji pomaže sedimentaciju.
EFEKAT NA ŠIRU I VINO: Sprečava oksidaciju šire i vina i rešava naknadno probleme izazvane oksidacijom. NO OX pomaže u otklanjanju defekata boje kod belih vina (braon obojenost i drugo). On uklanja note na karamel i Maderu vraćajući svežinu vinu i redukujući vegetativne note i gorčinu koja potiče od problema povezanih sa oksidacijom.
DOZIRANJE: Doziranje kod šire: 30-80 g/100 lit. Dodavati u širu na samom početku ili tokom fermentacije za jako oksidisale šire.
Doziranje kod belih i roze vina: 20-60 g/100 lit kao lek ili preventiva.
UPUTSTVO ZA UPOTREBU: Rastvoriti No Ox u 10 puta više vode nego što je njegova zapremina i mešati u trajanju od 1 sata. U smeši ne sme biti grudvica. Umešati ovu suspenziju u širu ili vino sipajući uz mešanje i ispumpavanje celog sadržaja vina i njegovo vraćanje u bure radi boljeg sjedinjavanja. Otočiti širu posle taloženja od 16 sati, a vino posle 7 do 14 dana. Kada je u pitanju vino preporučuju se probe radi iznalaženja prave doze. Potrebno je temeljno mešanje NO OX-a, jer nije rastvorljiv. Jednom pripremljen mora se upotrebiti istoga dana.
Proizvodi: Institut Œnologique de Champagne ZI de Mardeuil, EPERNAY Cedex, Francuska
Perdomini-IOC S.p.A., Italija
Uvoznik za Republiku Srbiju: Enovitis doo, Topola, Srbija.