Descrizione
NAMENA PROIZVODA: NOBLESSE je derivat termički inaktiviranog vinskog kvasca. Koristi se za poboljšanje ukusa i korekciju mana belih, roze i crvenih vina. Pomaže u modifikaciji i stabilizaciji koloidnog balansa vina, što rezultira:
Povećanjem percepcije ukusa i mirisa zrelog voća u vinu.
Intenzivnijom strukturom, punoćom (mouthfeel) i zaokruženimu okusom vina.
Smanjenjem percepcije “paljevine“ u vinima koja dozrevaju u novim bačvama.
Smanjenjem percepcije oporosti, grubosti, kao osećaja paljenja zbog povišenog alkohola.
Stimulira malolaktičnu fermentaciju.
EFEKAT NA KVASAC I VINO: Povećava zaokruženost i punoću crvenih vina čak i u slučajevima slabijih berbi. Rano formiranje složenih lanaca polifenol-polisaharida daje crvenim vinima intenzivniju boju, zaokruženiji ukus i veću mekoću. Kod crvenih i belih vina vrhunskog kvaliteta proizvedenim od zrelog grožđa, doprinosi razvoju aroma zrelog voća u sinergizmu sa ICV D254 i ICV D80 selekcijama kvasaca.
Kod srednje kategorije crnih i belih vina: povećava punoćua (mouthfeel) u okusu bez povećavanja agresivnih nota i suvoće.
Komplementaran je sa senzornim profilima vina fermentisanim sa selekcijama ICV GRE i ICV D21 i sa vinima posle predugačke maceracije.
U crvenim i belim vinima sa potencijalno visokim alkoholom (> 14 vol.%) smanjuje osećaj žarenja etanola i suvoće na kraju.
Pomaže integraciji mirisa i ukusa dobijenih od hrastovog drveta (bačva, čips, letvice,…) u vino.
DOZIRANJE: 30 – 40 g/hl.
UPUTSTVO ZA UPOTREBU:Odmerenu količinu Noblesse rastvoriti u 10 puta više vode ili šire nego što je kvasca dobro promešati i dodati u širu. Kada se pri kraju alkoholne fermentacije doda u vino 10 g/hl pospešuje malolaktičku fermentaciju, ali nije zamena za hranu za bakterije. Tokom odležavanja vina može se dodavati sukcesivno po 10 g/hl na mesečnom nivou sve do maksimalne doze ili prema ukusu. Najbolje je doze odrediti probanjem.
Proizvodi:Danstar Ferment A.G.Talin, Estonija
Uvoznik za Republiku Srbiju: Enovitis doo, Topola, Srbija.